Podlahové vykurovanie netreba predstavovať. Jeho výhody sú známe: rovnomerné rozloženie teploty, dlhý prenos tepla, estetický vzhľad, čistejší a zdravší vzduch v interiéri. Správne riadené podlahové vykurovanie je spôsob, ako v nehnuteľnosti udržať tepelnú pohodu. Pre vhodné nastavenie tohto typu vykurovania je potrebné investovať do regulátorov podlahového vykurovania. Správna centrálna svorkovnica je však kľúčom k efektívnej práci celého vykurovacieho systému. Podstatné je, aby bol vykurovací systém spoľahlivý a cenovo dostupný. Zariadenia, ktoré tieto kritériá spĺňajú, sú novinky SALUS Controls – centrálne svorkovnice CB500 a CB500X. V ponuke máme aj ďalšie centrálne svorkovnice (napr. v bezdrôtovej verzii), ktoré dokážu podlahové vykurovanie presne regulovať. CB500 a CB500X však boli navrhnuté tak, aby ich inštalácia bola maximálne jednoduchá.

CB500 a CB500X – vylepšenie inštalácie

CB500 – drôtová centrálna svorkovnica (5 zón) 230 V so zabudovaným ovládacím modulom

CB500X – drôtová centrálna svorkovnica 230 V bez ovládacieho modulu (voliteľné rozšírenie CB500)

Naše nové centrálne svorkovnice sú cenovo dostupné a ich inštalácia je veľmi jednoduchá. Ich nespornou výhodou je, že sú kompaktné a úzke, takže ich možno inštalovať prakticky do každej rozdeľovacej jednotky. Prepojenie centrálnych svorkovníc je možné realizovať vlastným káblom, čo umožňuje ľubovoľné usporiadanie. Odstránenie a pripevnenie krytu je vďaka háčikom veľmi praktické. Nemôže sa tak stať, že pri manipulácii s krytom z neho vypadnú skrutky a stratia sa. Inštalácia káblov je tiež jednoduchá – nevyžadujú predchádzajúcu prípravu (napr. pocínovanie) a ich usporiadanie v strede drôtu je prispôsobené hrúbke. Takže tenšie vodiče sú umiestnené hore a hrubšie dole. Toto usporiadanie vytvára poriadok a predchádza ich zamotaniu. Aby ste dali káble do poriadku, nemusíte odstraňovať žiadnu časť centrálnej svorkovnice. Po odstránení krytu je všetko viditeľné, každý komponent je prístupný. Vďaka praktickým pripojovacím svorkám nevyžaduje inštalácia svorkovnice žiaden špeciálny skrutkovač. Nový typ svoriek to umožňuje s akýmkoľvek nástrojom. Drôty termostatu, bez ohľadu na ich hrúbku, sú chránené proti vytiahnutiu upevňovacím popruhom. Dokonca aj zapojenie je jednoduché. Montážnik môže položiť svorkovnicu na stôl alebo na podlahu, usporiadať káble a namontovať jednotku do skrinky (dobrý prístup k montážnym otvorom).

To najdôležitejšie! Hlavné vlastnosti CB500 a CB500X

Čo ešte potrebujete vedieť o najnovších svorkovniciach od SALUS Controls:

  1. Ovládajú 5 nezávislých vykurovacích zón (na jednu svorkovnicu je možné pripojiť 5 termostatov). Je to štandardné číslo pre jeden rozdeľovač. V centrálnej svorkovnici je možné kombinovať až 15 zón (spolupráca CB500 s CB500X v kombinácii: 1 x CB500 + 2 x CB500X). Farebná potlač uľahčuje pripojenie káblov.
  2. Majú 20 výstupov na pripojenie pohonov. Dôležité je, že bolo použité iné rozdelenie ovládania než v predchádzajúcich modeloch, kde jeden termostat ovládal 4 pohony. V CB500 a CB500X je rozdelenie viac prispôsobené potrebám budovy, napr. jeden termostat môže ovládať 6 pohonov (väčšia miestnosť), iný 2 pohony (menšia miestnosť) a ostatné termostaty 4 pohony.
  3. Svorkovnice majú zabudovanú poistku. Takže CB500X (centrálna svorkovnica bez modulu) nie je iba rozšírenie hlavnej centrálnej svorkovnice ale je tiež samostatné zariadenie. CB500X, ktorá funguje ako rozšírenie, nepotrebuje ďalšie napájanie – pripojte ju priamo na CB500.
  4. Svorkovnice je možné inštalovať na DIN lištu.

CB500 – čo potrebujete vedieť o vstavanom riadiacom module?

  1. Vstup kotla umožňuje zapnúť vykurovaciu jednotku, keď ktorýkoľvek termostat vyšle signál s požiadavkou na vykurovanie, alebo vypnúť kotol, keď všetky termostaty prestanú hlásiť takúto požiadavku. Má trojminútovú funkciu oneskorenia spustenia kotla, ktorá dáva systému čas pripraviť sa na prevádzku (napr. pohony majú čas na otvorenie). Môžete tiež zvoliť dobu oneskorenia vypnutia kotla (od 0 do 15 minút). To je užitočné, keď termostaty nedokončia ohrev súčasne. Podobné funkcie má aj prídavný výstup pre zdroj vykurovania alebo chladenia.
  2. Relé kotla má beznapäťové kontakty. Dodatočné ovládanie tepelného čerpadla alebo chladiacej jednotky vykonáva aj beznapäťové relé.
  3. Prepínanie režimu vykurovanie / chladenie sa vykonáva z úrovne svorkovnice a na každom termostate. Svorkovnica má vstup pre pripojenie snímača rosného bodu.
  4. Výstup ovládania čerpadla je napäťový (230 V), čo uľahčuje inštaláciu. Čerpadlo je možné pripojiť priamo k centrálnej svorkovnici bez akýchkoľvek dodatočných mostíkov.
  5. Čerpadlo sa zapína a vypína s trojminútovým oneskorením, aby mal systém čas pripraviť sa na prevádzku.

CB500 (svorkovnica s modulom) alebo CB500X (svorkovniva bez modulu) – ktorú si vybrať?

Jednoducho povedané: centrálne svorkovnice si vyberá užívateľ, ktorý chce mať vo svojom dome zónovú reguláciu, teda udržiavať teplotu v každej miestnosti podľa jej funkcie alebo dennej doby. Ak nie je potrebné ovládať tepelné čerpadlo alebo kotol, ale iba pohony vlastného vykurovacieho okruhu (napr. pre diaľkové vykurovanie), potom postačí CB500X. Ak je však potrebné ovládať dodatočný zdroj tepla v budove, potom je potrebné zvoliť centrálnu svorkovnicu CB500.