Než si odpovieme na túto otázku, poďme si najskôr systém SALUS Smart Home predstaviť a ukázať, ako funguje.

Je to moderný systém ovládania inteligentnej domácnosti, ktorý zahŕňa nielen produkty Smart Home, ale predovšetkým systém vykurovania. SALUS Smart Home umožňuje vytvárať väzby medzi domácimi zariadeniami (pomocou pravidiel OneTouch) a ovládať ich aj cez internet. Systém SALUS Smart Home zahŕňa produkty, ktoré umožňujú reguláciu teploty v každej miestnosti. Taktiež umožňujú riadiť kotol, čerpadlá ÚK, TÚV alebo iné vykurovacie či chladiace zariadenia.

V ponuke SALUS Controls môžete nájsť aj príslušenstvo Smart Home, ktoré zvyšuje úroveň domácej automatizácie.

Okrem termostatov systém zahŕňa:

– Internetovú bránu UGE600 – „srdce“ systému

– Bezplatnú aplikáciu (verzia pre mobilné zariadenia a prehliadač)

– Centrálnu svorkovnicu KL08RF na ovládanie vykurovania / chladenia

– Bezdrôtové termostatické hlavice TRV

– Inteligentné zásuvky SPE600 (zásuvky ON / OFF, ktoré umožňujú ovládať zariadenie až do výkonu 3 600 W)

– Tlačidlá SB600 a CSB600 – aktivátory pravidiel OneTouch

– Bezpečnostné senzory – okenný / dverový senzor, detektor dymu, snímač úniku vody.

V systéme SALUS Smart Home môžete všetky dostupné prvky spravovať v aplikácii (teplotu na termostate, inteligentné zásuvky, relé, aktivátory pravidiel). Čo to značí v praxi?

Vykurovanie

V zásade máte tri možnosti. Môžete nastaviť teplotu zodpovedajúcu jednotlivým miestnostiam (napr. rôzne hodnoty pre kúpeľňu, spálňu, obývačku, chodbu atď.). Alebo môžete vytvoriť harmonogram vykurovania pre každý deň v týždni (napr. iný plán pre všedné dni, iný cez víkendy a sviatky). V neposlednom rade môžete vzdialene upraviť parametre vykurovania vašej domácnosti (napr. prepísať teplotu pre budúcu zmenu harmonogramu alebo upraviť celý harmonogram) a to odkiaľkoľvek, kde sa práve nachádzate.

Osvetlenie

Ovládanie osvetlenia pomocou pravidiel OneTouch je nielen efektívne, ale aj praktické a pohodlné. Svetlá môžete zapínať / vypínať v určený čas alebo podľa východu / západu slnka. Môžete tiež (keď ste doma alebo nie) jediným pohybom zapnúť / vypnúť všetky svetlá a aktivovať skôr uložené pravidlo svetelnej simulácie prítomnosti v domácnosti. Rovnako môžete prepojiť vybrané osvetlenie s ďalšími prvkami SALUS Smart Home (relé, ovládače, termostaty, senzory). Jednou akciou (napr. zatiahnutím roliet) vyvoláte pridruženú akciu (napr. rozsvietenie lampy).

Ovládač roliet a garážových brán

Scenár OneTouch pravidiel otvárania a zatvárania roliet vám umožní úplnú voľnosť. Nemusíte napríklad pamätať na to, aby ste počas horúcich letných dní zatiahli rolety a ochránili tak vašu domácnosti pred prehriatím. A môžete toho spraviť ešte viac – napríklad keď ste v práci, môžete kedykoľvek zatiahnuť rolety v obývačke. Ďalšou výhodou ovládania roliet je plánovanie času ich zaťahovania a odťahovania. Ráno sa môžu rolety najskôr otvoriť napríklad na 50 % a až po niekoľkých minútach na 100 %. Večer sa môžu zatiahnuť pri západe slnka alebo kedykoľvek inokedy. Výhody diaľkového ovládania garážovej brány snáď nie je potrebné ani vysvetľovať. Stojí však za zmienku, že je možné, vďaka vhodne nastavenému scenáru, kombinovať otváranie brány alebo brán spoločne so zapnutím vonkajšieho osvetlenia.

Nezabudnite, že systém SALUS Smart Home je tiež nevyhnutným bezpečnostným prvkom v každej domácnosti. Aj keď nemôžete meniť nastavenia zariadení, môžete v aplikácii aspoň zistiť, či správne fungujú a či plnia svoju funkciu. A v prípade nebezpečenstva vám zašlú správu s vopred pripraveným obsahom. Čo konkrétne máme na mysli?

Bezpečnostné detektory:

  • Detektor dymu (SD600) – detekuje dym v reálnom čase. POZNÁMKA: je možné použiť ho ako samostatné zariadenie, bez „srdca“ systému (brány UGE600). V tomto prípade je aktívna iba funkcia alarmu (poplach je detekovaný iba lokálne, nie je možné odoslať žiadne užívateľské upozornenie);
  • Snímač úniku vody (WLS600) – detekuje vodu pod senzorom alebo na kontaktoch vodičov pripojených k senzoru. Musí byť vždy použitý s internetovou bránou UGE600 a aplikáciou SALUS Smart Home;
  • Okenný / dverový senzor (SW600 – slim verzia, OS600 – štandardná verzia) – signalizuje otvorenie okien / dverí. Mal by byť používaný spoločne s internetovou bránou UGE600 a aplikáciou SALUS Smart Home. POZNÁMKA: v spojení s izbovými termostatmi automaticky vypína vykurovanie počas vetrania.