Vplyv teploty na naše pohodlie je nezanedbateľný. Efektívnosť práce, poriadny spánok, dobrá nálada – to všetko ovplyvňujú tepelné podmienky v miestnosti, v ktorej sa nachádzame. Teplota ovplyvňuje naše pocity a životnú energiu, podporuje zdravie dýchacieho a kardiovaskulárneho systému. Vhodne nastavená teplota, ktorá nie je príliš vysoká či nízka, znižuje náchylnosť na ochorenia, predovšetkým na infekcie horných dýchacích ciest.

Zdravie začína doma

Okrem správneho vetrania, dostatku denného svetla, primeranej vlhkosti a vhodných podmienok na zdravý spánok, je kľúčovým prvkom v domácnosti tepelná rovnováha.

Prečo je to tak?

Pretože doma si „dobíjame batérie“. Navyše, v dnešnej dobe často pracujeme z domu, takže naše fungovanie závisí od podmienok, ktoré máme v domácnosti. Nie je to len tepelný komfort, ale aj pohodlie každodenného života. Ak je teplota v miestnosti prispôsobená jej funkcii, cítime sa tam lepšie.

Náš životný štýl sa v posledných rokoch výrazne zmenil. Trávime oveľa viac času v uzavretých priestoroch než v minulosti. Ak sa zdržiavame vo svojich domovoch celé dni, mali by sme dbať na to, aby podmienky boli pre nás čo najpriaznivejšie. Nevhodné podmienky znižujú našu psychickú  a fyzickú pohodu, deti sa horšie učia a sú častejšie choré.

Aká by mala byť teplota v jednotlivých miestnostiach?

Teplota v domácnosti by mala byť prispôsobená individuálnym potrebám jej členov. Určité pravidlá však platia pre všetkých.

Tepelný komfort úzko súvisí s fyziológiou ľudského tela. Dlhodobo nízke teploty (nižšie ako 18 °C) spôsobujú ochladenie organizmu a znižovanie imunity. Izbová teplota nad 21 °C spôsobuje vysychanie slizníc, poruchy sústredenia, znižuje odolnosť voči infekciám a vytvára podmienky na vznik alergií a astmy.

Aká je optimálna teplota?

V obývacej izbe / kancelárii je to približne 20 °C. Pri takejto teplote sa všeobecne cítime najlepšie. Sme sústredení, plní elánu a sme tiež produktívni. Teplota 21 °C (a viac)  je užitočná iba v kúpeľni.

Teplota v kuchyni by mala byť nižšia než obývacej izbe. Pri varení ju zvyšujeme, takže optimálna teplota je okolo 19 °C.

Našu spokojnosť určite zvýši aj vedomie, že budova je energeticky úsporná a ekologicky neutrálna. Určite  oceníme, keď nám náš domov šetrí financie z domáceho rozpočtu a tiež, keď je šetrný k životnému prostrediu.

Správna teplota  = zdravý spánok

Spánok je základnou potrebou organizmu, bez ktorej nemôžeme normálne fungovať. Preto je mimoriadne dôležité mať správnu teplotu v miestnosti, v ktorej spíme.

Zdravý spánok je nevyhnutný pre náš mozog, zlepšenie imunity, či stimuláciu kreativity.

Čo ovplyvňuje zdravý spánok?

  • izbová teplota,
  • vetranie,
  • dostatočná tma,
  • príjemné prostredie.

Ideálna teplota pre spánok je medzi 17 a 19 °C. V spálni by malo byť výrazne chladnejšie než v ostatných miestnostiach.

V stave pokoja, predovšetkým v hlbokom spánku, sa telo regeneruje a zbiera nové sily. Prehriata spálňa spôsobuje, že spíme ľahko a nepokojne. Ráno sa prebúdzame spotení, oslabení a bez energie. Nielen vysoká teplota znižuje kvalitu spánku, ale aj nízka. Ak je spálňa príliš studená, naše telo by sa mohlo pokúsiť o udržanie tepla zúžením krvných ciev v koži – čo následne zvyšuje teplotu tela a dáva nám signál, že je čas vstávať.

Teória verzus realita

Uvedené hodnoty teploty pre rôzne miestnosti v dome sa zdajú byť univerzálne, optimálna teplota však môže byť pre každého iná. Vnímanie tepla je veľmi individuálne a môže byť ovplyvnené viacerými faktormi – vek, pohlavie, zdravotný stav, emócie a iné. Oplatí sa preto zariadiť svoj domov modernými riadiacimi systémami.

Izbové termostaty, centrálne svorkovnice, pohony a bezdrôtové termostatické hlavice budú strážiť teplotu vo vašej domácnosti.

Z podmienok bývania, ktoré ovplyvňujú ľudské zdravie a pohodu, sú najdôležitejšia kvalita vzduchu, teplota a vlhkosť. Všetky tieto faktory môžeme pozitívne ovplyvniť investíciami do moderných technológií.

SALUS Controls: rozhodnite sa, aká bude teplota vo vašej domácnosti

Systém riadenia vykurovania SALUS Controls umožňuje jednoducho meniť parametre vykurovania v závislosti od dennej doby. Prispôsobí sa tiež aktivite užívateľa alebo účelu konkrétnej miestnosti. S týmto systémom je možné znížiť teplotu alebo obmedziť vykurovanie v nepoužívaných miestnostiach, čo oceníme, ak sme napríklad dlhší čas mimo domov. Znížime spotrebu energie na vykurovanie.

Izbové termostaty a ďalšie prvky riadiacich systémov sú veľmi flexibilné. Individuálna regulácia teploty v miestnostiach umožňuje ľahko a rýchlo ovplyvniť podmienky v celej domácnosti. Tam, kde potrebujeme teplo, je teplejšie a tam, kde nie, je chladnejšie. Navyše, ak sa naše potreby náhle zmenia – jediným kliknutím dokážeme zmeniť existujúce nastavenia. Riadiace algoritmy prispôsobia teplotu novým údajom.

Za zvláštnu pozornosť stoja produkty z radu SALUS Smart Home – umožňujú nielen ovládať vykurovanie, ale aj vytvoriť inteligentnú domácnosť podľa preferencií užívateľa.

Z čoho sa skladá SALUS Smart Home?

Inteligentný systém zahŕňa zariadenia, ktoré umožňujú ovládať a regulovať teplotu v každej miestnosti samostatne. Teplotu je možné cez internet regulovať odkiaľkoľvek na svete. Systém umožňuje ovládať kotly, čerpadlá ústredného vykurovania, TÚV alebo iné zariadenia na vykurovanie / chladenie. Okrem drôtových a bezdrôtových izbových termostatov rad obsahuje:

  • Univerzálnu internetovú brána UGE600 (všetky pripojené zariadenia je možné ovládať prostredníctvom mobilnej aplikácie)
  • Centrálnu svorkovnicu KL08RF + rozširujúci modul KL04RF pre ovládanie vykurovania / chladenia
  • Bezdrôtové termostatické hlavice TRV
  • Spínacie moduly: relé a kotlový prijímač
  • Inteligentné zásuvky (umožňujú ovládanie zariadení do 3 600 W)
  • Snímače: Okenný / dverový senzor, snímač úniku vody, detektor dymu, pohybový senzor

Konfigurácia a proces párovania zariadení vo webovej aplikácii sú jednoduché a intuitívne. SALUS Smart Home je jeden z užívateľsky najprívetivejších a najefektívnejších systémov na trhu.